Whisky, od była znana z amerykańskich filmów o mafii lub biznesmenach. W jaki rodzaj zobacz powstaje?
Whisky istnieje to alkohol zachodzący w ciągu destylacji zacieru zbożowego i wzrastający w beczkach. Jej style, surowiec i proces wytwarzania uzależnione są z miejscem, z jakiego powstaje. Dużo znaczących rodzajów tego gazu są gatunki hodowane w Irlandii i Szkocji.
Irlandzka whiskey produkowana jest wyłącznie w Irlandii. Do jej realizacji stosuje się wyłącznie jęczmienia oraz jego słodu, które dojrzewają minimum 3 lata. Popularną irlandzką whiskey jest np. Jameson.
Whisky pochodząca ze Szkocji tworzona jest spośród tego samego surowca. Najpopularniejszymi gatunkami szkockich są Johnnie Walker, Grant's i Ballantine's.
Pierwszym okresem realizacji jest słodowanie. Polega ono na kiełkowaniu ziaren zboża w odpowiednio przygotowanym środowisku, jakie potrzebuje być życzliwe i wilgotne. Wprowadzone w kiełkujących ziarnach enzymy pomagają rozbić zawartą w jęczmieniu skrobię na cukry ciężkie i dwucukry. Są one treść fermentacji alkoholowej.
Następnie skiełkowane ziarno jest osuszane. Bierze się do ostatniego miłego powietrza. Szkocka whisky wędzona stanowi w torfowym dymie, co kieruje do osiągnięcia ziemistego, dymnego guście i aromatu.
Kolejnym krokiem jest zacieranie. Podczas tego mechanizmu mieszanka słodu i nieskiełkowanego ziarna zaparzane są ciepłą wodą oraz mieszane. Pamięta wtedy na punktu otworzenie ziaren i rozpuszczenie skrobi. Po lekkim ostygnięciu wszystko zalewane jest drożdżami i przekazywane do kotłów warzelniczych. Zacier pozostawiany jest do fermentacji na 2-3 dni.
Uzyskany wywar (12-16% etanolu) po przefiltrowaniu wybierany jest do destylacji. Większość irlandzkich whisky destylowana jest 3 razy, a szkockich 2 razy.
Otrzymany destylat rozcieńcza się z wodą, aby osiągnąć ciecz o pojemności około 63% alkoholu.
Drugim krokiem produkcji jest leżenie w dębowych beczkach, wcześniej wykorzystanych do produkcji bourbona, sherry oraz porto. W współczesnym fragmencie trunek nabiera odpowiedniego koloru oraz aromatu. Podczas leżakowania destylat traci około 2-3 % alkoholu rocznie. W dziedzinie destylarskiej ulatnianie się alkoholu jest „koniecznością dla czytaj aniołów”
Po otrzymaniu odpowiedniej dojrzałości alkohol idzie do mieszania, gdzie krzyżuje się destylaty z nowych beczek w sensu osiągnięcia dobrych smaków. Tym etapem jest butelkowanie.