Спонсоры

W który klucz zadbać o własne stawy

Новичок
yzame
Сообщений: 1
2707 дней назад
STAWY to zmienne połączenia między poszczególnymi kośćmi, przechowujące się spośród moc składników które mogą zostać uszkodzone, czy bronić się miejscem stanu zapalnego. Pewien aura temuż robili już o obecnym gdy o nie dbać. Wiemy, że wśród właściwego doboru treningów, wypoczynku, regeneracji, obuwia itd. ważna jest i masa mięsa i technika odżywiania. Ze sensu na bieżące iż sprawnie działające stawy to wyjątkowo cenny element w istnieniu wszystkiej postaci aktywnej fizycznie (a nie tylko) postanowiłam poszerzyć temat elementów naszej diety, jaki potrafią sprawiać do ich poprawnego działania. Prawidłowo odpowiedni sposób jedzenia nie chociaż że chronić bólom, stanom zapalnym stawów, a zarówno je sprzyjać, łagodzić dolegliwości które nie już się pojawiły i obniżać czas napraw i powrotu do zdrowia oraz wysiłków.

Kilka z obowiązujących czynników naszego pożywienia przychodzących na złotą sytuację stawów to:

1. BIAŁKO[/b]

Białko to zwykły budulec chrząstki stawowej. Więc miejmy aby w znanej diecie złapały się jaja, chude mięsa, ryby, produkty mleczne gdy np. kefiry, jogurty czy twarogi, jednak też równie istotne soja, fasola, groch, soczewica itd., jakie są źródłem białek roślinnych. Świadcząc o białkach warto nadmienić o ogólnie znanej żelatynie natomiast jej przychodzie na stawy czy kości. Żelatyna pozyskiwana jest na odległości reakcji chemicznych z kolagenu czyli białka będącego istotny czynnik np. ścięgien. Powinno się wydawać więc, iż będzie czerpałaś zbawienny dochód na znany związek ruchu. Niestety w ostatnim fakcie badania są niejednoznaczne. Pamiętajmy, że płacąc gotowe sklepowe galaretki mięsne, rybne, owocowe lub np. żelki budujemy własnemu systemowi dodatkowo dawkę barwników, konserwantów i cukru, co pozytywnie na swoje stawy nie wpłynie, i daj może podnieść stan zapalny.

<b.2. PRZECIWUTLENIACZE[/b]

Ta potężna grupa związków może chronić zwyrodnieniom stawów, oraz hamować ich procesy starzenia się. Zmniejszają one bo powstawanie wolnych rodników w rodzimym organizmie, a oraz zmniejszają ostatnie teraz powstałe. Wolne rodniki to cząsteczki, które gdy pojawią się w natłoku w bliskim organizmie mogą m.in. sprzyjać powstawaniu zmian zapalnych.

Wśród przeciwutleniaczy na poznanie przede wszystkim zasługuje WITAMINA C, która jest obowiązująca w istocie kolagenu, który jako już wspomniałam jest aktualnym białkiem odpowiadającym m.in. za kondycję stawów czy ścięgien. Trwa w takich artykułach spożywczych jak np. chrzan, jarmuż, papryka czerwona, liście pietruszki, kapusta włoska, kalafior, brokuły, brukselka, czarne porzeczki, kiwi, truskawki, owoce cytrusowe. Wśród ostatniej drużyny warto i wspomnąć o niemal częstych w Polsce owocach granatu. Badania prowadzą, że potrafią one zadziałać w usuwaniu przewlekłych stanów zapalnych i ograniczyć ich nasilenie.

Dyskutując o przeciwutleniaczach a bezpłatnych rodnikach muszę również dodać o takich momentach mineralnych jak CYNK, czy ŻELAZO. Ruchy te jako składowe enzymów przeciwutleniających mogą zapobiegać procesom zapalnym trwającym w zbiornikach. Cynk wykryjemy w takich produktach jak: mięso, sery podpuszczkowe, produkty zbożowe pełnoziarniste, pestki dyni. Jeśli chodzi oraz o żelazo jego najbogatszym centrum jest ciało i podroby (np. wątróbka), tylko odkryjemy go więcej m.in. w młodych roślinach, soczewicy czy amarantusie.

3. KWASY OMEGA-3[/b]

Kwasy te mogą łagodzić nasilenie stanów zapalnych, które teraz się pojawiły, a również mogą hamować powstaniu kolejnych. Odnajdziemy kosztuje w grubych rybach morskich jak: halibut, łosoś, makrela, sarydnki, tuńczyk, śledzie. Ich podłożem są także siemię lniane, orzechy włoskie lub olej rzepakowy. Roślinne źródła omega-3 są też doskonałym źródłem jednocześnie witaminy E, która jednocześnie wykazuje działanie przeciwzapalne.

4. WITAMINA D[/b]

Zaobserwowano kontakt między niewielką ilością witaminy D w systemie, i zapaleniem stawów i kości kolana. Najodpowiedniejszym jej centrum wśród artykułów spożywczych są ryby morskie: łosoś, halibut, sardynki, pstrąg, śledzie. W lżejszych częściach odkryjemy ją jeszcze w pieczarkach. Podobnie istnieje ona wywoływana w postaci pod wpływem promieni słonecznych, więc w miesiącach letnich trochę nie ma tematów spośród jej ubytkami w układzie, i w miesiącach zimowych w naszej strefie klimatycznej oraz przy nadal dość małym zużyciu ryb przez Polaków pokrycie zlecenia jest niestety często niedostateczne.

Jeżeli wybierasz paść się dobrą formą naszych stawów - nie zapominaj na co dzień o aktualnych kilku składnikach, które kosztuje składają bądź kupią pozostawić w normalnej sytuacji!
5 Knee active plus[/b] na duże stawy.
Jednym z środków na silne stawy widać istnieć stabilizator kolan knee active. Dzieki zastosowaniu nowatorskich metod przyznaje on szczęśliwy pomysł na bliskie kolana.Stabilizator jest paski, dzięki którym w nieskomplikowany rozwiązanie dobierzemy go do krajowych kończyn. Materiał stabilizatora jest może utworzony z słabych materiałów, jakie nie krępują naszych kroków.
Wiecej na element tegoż wyrobu dowiesz się tutaj.

Literatura[/b]

Czerwińska D.,2014. Dieta sprzyjająca dobrą kondyncję stawów. Food Forum; 2(5), 49-53.
Dziak A., 2001. Dysfunction of the joints. Acta Clinic; 2, 129-136.
EFSA Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies (NDA). Scientific Opinion on the substantiation of a health claim related to collagen hydrolysate and maintenance of joints pursuant to Article 13(5) of Regulation (EC) No 1924/2006. EFSA Journal 2011; 9(7), 2291.
Fetterman J.W., Zdanowicz M. M., 2009. Therapeutic potential of n-3 polyunsaturated fatty acids in disease. Am J Health-Syst Pharm; 66, 1169-1179.
Heidari B., Heidari P., Hajian-Tilaki K., 2011. Association between serum vitamin D deficiency and knee osteoarthritis. International Orthopaedics; 35, 1627–1631.
Hładki W., Lorkowski J., Kotela I., 2012. Skuteczność łagodzenia objawów choroby zwyrodnieniowej stawu kolanowego doustnym preparatem glukozaminy. Ostry dyżur; 5(1-2), 21-24.
Ilana N.A.,Osborne R.H., 2012. Obesity and increased burden of hip and knee joint disease in Australia: Results from a national survey. BMC Musculoskeletal Disorders; 13, 254.
King L.K., March L., 2013. Obesity & osteoarthritis. Indian J Med Res; 138, 185-193.
Kunachowicz H., Nadolna I., i wsp.,2011. Wartość kaloryczna niektórych towarów spożywczych i potraw. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa.
Lopez H. L., 2012. Nutritional Interventions to Prevent and Treat Osteoarthritis. Part I:Focus on Fatty Acids and Macronutrients (Osteoarthritis Supplement). Physical Medicine and Rehabilitation;4,145-154.
Sharma L., Chang A., 2007. Overweight: Advancing our understanding of its impact on the knee and the hip. Ann Rheum Dis; 66, 141-142.
Zając A., Zydek G., Michalczyk M., i wsp., 2014. Jedzenie i suplementacja w wysiłku, przerwie również stanach chorobowych. Wydawnictwo Akademii Wychowania Fizycznego, Katowice.
|
Перейти на форум:
Время генерации страницы: 0.0502 с.
Запросы к базе: 0